Programma 2024

Momenteel werken wij hard aan ons verkiezingsprogramma. Heb je nog ideeën? Laat het ons zeker weten!

Economie

Onze gemeente is gebaat bij levendige en bruisende handelskernen in Betekom en Begijnendijk. De lokale middenstand heeft naast een economisch aanzuigeffect ook een sociaal aspect. Een bloeiende lokale economie zorgt voor meer inkomsten, maar ook voor meer ontmoetingen. Het is in deze economische tijden echter steeds moeilijker om winkelstraten levendig en bezet te houden, onder andere door de hoge kosten en de concurrentie met baanwinkels, stadscentra en online winkelen. Net zoals vorige legislatuur hebben wij daarom enkele van deze punten opgenomen in ons verkiezingsprogramma. Geen grote beloftes, maar duidelijke en concrete doelstellingen. Op deze manier kunnen wij, net zoals de voorbije 6 jaar, alles wat we beloven ook waarmaken: 

  • Verlaging van Lokale Belastingen en Heffingen: 

Door te sleutelen aan de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing kunnen de wijken in beide dorpskernen aantrekkelijker gemaakt worden om in te ondernemen. We maken het op deze manier goedkoper voor nieuwe ondernemers om te starten

  • Snellere Vergunningsprocedures

We herbekijken een deel van de huidige processen in de hele administratieve rompslomp rond het opstarten van een zaak, waardoor ondernemers sneller aan de slag kunnen, of sneller mee kunnen evolueren met veranderingen

  • “Koop Lokaal”-Campagnes

We zetten verder in op de promotie van lokale producten en handelszaken. De gemeente zou hier zelf het goede voorbeeld in moeten nemen door in haar overheidsopdrachten, in de gevallen waar mogelijk, extra gewicht toe te kennen aan de nabijheidsfactor van ondernemingen.

  • KMO-zone

We bekijken de mogelijkheden voor de inrichting van een extra KMO-zone, met een goede bereikbaarheid, om nieuwe ondernemers aan te trekken. 

  • Oplossing zonevreemde gebouwen

We voorzien een optie voor de problematiek rond zonevreemde ondernemingen in de gemeente. Een onderneming die in zonevreemd gebied ligt heeft vaak moeilijkheden met de aanvraag van eenvoudige vergunningen, en kan vaak ook niet overgenomen worden door rechtsonzekerheid. Dit willen we veranderen.

  • Bijkomende gemeentelijke hinderpremie

Bij bepaalde werken, waar handelaars hinder van ondervinden, kunnen zij aanspraak maken op een hinderpremie van de Vlaamse Overheid. Als gemeente kunnen er bijkomende steunmaatregelen genomen worden. We bekijken de mogelijkheid om een bijkomende gemeentelijke hinderpremie te voorzien, analoog aan de toekenningsvoorwaarden die de Vlaamse Overheid hanteert.

 

 

Lokale verenigingen

Lokale verenigingen zijn een groot deel van het sociaal weefsel van een kleine gemeente. Wat deze laatste legislatuur vooral is gebleken, is dat er steeds minder lokalen beschikbaar zijn waar deze verenigingen hun activiteiten kunnen uitoefenen. Er is duidelijk nood aan bijkomende vergaderruimte, maar meer nog aan een “evenementenzaal”. N-VA wil hiervoor duidelijke stappen zetten, onder meer door de vernieuwing en renovatie van de muziekschool. Ook zijn wij voorstander om te bekijken hoe er nieuwe ruimtes ingericht kunnen worden, en hoe we deze zo goedkoop mogelijk, of zelfs gratis, ter beschikking kunnen stellen van lokale verenigingen.

Door tegelijkertijd het verenigingsleven te blijven ondersteunen en aanmoedigen voorkomen we bovendien sociaal isolement en kan elke leeftijd blijvend genieten van sociale en culturele initiatieven.

 Net zoals vorige legislatuur hebben wij daarom enkele van deze punten opgenomen in ons verkiezingsprogramma. Geen grote beloftes, maar duidelijke en concrete doelstellingen. Op deze manier kunnen wij, net zoals de voorbije 6 jaar, alles wat we beloven ook waarmaken: 

  • Investeren in nieuwe zalen en infrastructuur

Er is een duidelijke nood aan meer zalen en infrastructuur, enerzijds voor verenigingen, anderzijds voor evenementen, onder meer door de sluiting van zaal Verhaegen. Ook de inrichting van een jeugdhuis, na de sluiting van het vorige jaren geleden, is iets wat bekeken kan worden.

  • Vrijwilligersplatform

Veel verenigingen kampen niet alleen met ruimtegebrek, maar ook met een tekort aan helpende handen. Door de oprichting van een vrijwilligersplatform binnen de gemeente willen wij mensen de mogelijkheid bieden om op een flexibele basis verenigingen te ondersteunen, zonder dat zij daarom lid hoeven te zijn of worden.

  • Workshops en Trainingen voor Besturen van Verenigingen

Verenigingen zijn er in de eerste plaats om mensen samen te brengen. Bovenlokale normen leggen echter heel wat verplichtingen op aan leden (denk hierbij bijvoorbeeld aan allerlei wettelijke verplichtingen). Niet elke vereniging heeft eenzelfde ledenaantal/samenstelling om over deze expertise binnen hun eigen rangen te beschikken. Door vanuit de gemeente op vaste tijdstippen een workshop te organiseren, kunnen we op een eenvoudige manier, maar met een duidelijk resultaat, verenigingen ondersteunen. 

  • Samenwerking met Scholen (BOA-decreet)

Het nieuwe BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) biedt kansen om delen van het verenigings- en sportaanbod af te stemmen op de gemeentelijke scholen. Dit geïntegreerde aanbod biedt voordelen voor iedereen: kinderen kunnen hun activiteiten uitvoeren, de opvang en verenigingen krijgen meer steun, en werkende ouders worden ontlast. Onze gemeente, met haar uitstekende sportfaciliteiten, kan hierin een leidende rol spelen, en dit zelfs binnen een bredere geografische regio dan enkel de gemeentegrenzen.

  • Steun aan verenigingen

De subsidies voor erkende verenigingen zijn de afgelopen bestuursperiodes niet verhoogd, terwijl de kosten zijn gestegen. Wij willen de subsidies op een verantwoorde manier indexeren. Daarnaast willen we samen met de betrokken verenigingen een oplossing zoeken voor het tekort aan opslagruimte.

 

Senioren

Door de toenemende vergrijzing blijft zorg en aandacht voor senioren extra belangrijk in onze gemeente. N-VA is voorstander van gemeentebeleid, gekoppeld aan eventuele steunmaatregelen die inzetten op zelfstandig wonen, waarbij ouderen aangemoedigd en ondersteund worden om zo lang mogelijk in hun eigen huis te kunnen blijven wonen.

We vinden dat initiatieven die gericht zijn op het betrekken van onze oudere bevolking extra mogen gestimuleerd worden.  Net zoals vorige legislatuur hebben wij daarom enkele van deze punten opgenomen in ons verkiezingsprogramma. Geen grote beloftes, maar duidelijke en concrete doelstellingen. Op deze manier kunnen wij, net zoals de voorbije 6 jaar, alles wat we beloven ook waarmaken: 

  • Stimuleer Woonaanpassingen

De laatste jaren zijn er op verschillende beleidsniveaus initiatieven genomen om ouderen langer thuis te laten wonen, of het principe van ‘zorgwoningen’ te introduceren. Vanuit onze gemeente, die kampt met vergrijzing, maken we de omgevingsvergunningen voor dit soort aanpassingen eenvoudiger en organiseren we infomomenten om de bevolking kennis te laten maken met alle mogelijkheden. 

  • Heroprichting van een volwaardige seniorenraad

Er is vanuit de gemeenschap een duidelijke vraag naar de heroprichting van een volwaardige seniorenraad. Dit adviesorgaan kan het gemeentebestuur adviseren bij beleidsbeslissingen die senioren aangaan. 

  • Ouderen meer betrekken bij activiteiten en evenementen in de gemeente

Wij willen senioren meer betrekken bij evenementen en activiteiten die door de gemeente en verenigingen worden georganiseerd.

  • Mobiliteitsoplossingen

We evalueren de huidige situatie op het gebied van toegankelijkheid van overheidsgebouwen en publieke infrastructuur en nemen de komende legislatuur de nodige stappen om de gemeentelijke infrastructuur nog toegankelijker te maken, zodat ouderen in beweging kunnen blijven.

  • Ondersteuning/uitbreiding WZC

We geven het bestaande WZC op ons grondgebied de mogelijke steun bij een eventuele verdere uitbreiding van hun werkzaamheden. Daarenboven bekijken we de mogelijkheden om in eigen beheer, op privaat initiatief of via een publiek-private samenwerking extra ruimte te creëren.  

  • Bestaand mantelzorgstatuut

We blijven het bestaand mantelzorgstatuut opvolgen, actualiseren en laten dit steeds meegroeien met de spilindex, zodat de zorg voor een ziek familielid blijvend ondersteund wordt. 

 

Verkeersveiligheid en mobiliteit

Verkeersveiligheid is geen eenvoudige oefening in een uitgestrekte, landelijke gemeente. Langs de ene kant is er de noodzaak een veilige omgeving te creëren voor voetgangers en fietsers, maar langs de andere manier moet ook de automobilist zijn plaats niet verloren zien gaan. Er is echter reeds heel wat gebeurd op dit vlak in onze gemeente. Het Save-Charter is ondertekend en in samenwerking met de mobiliteitsraad, de scholen, kindergemeenteraad en vele andere actoren, is er eindelijk een heus mobiliteitsplan. Onze schepen van jeugd en onderwijs (Bart Soree, N-VA) heeft via de kindergemeenteraad en ouderraad ervoor gezorgd dat er nieuwe, veiligere belijningen van de schoolparkings kwamen en dat het Buck-e systeem voor fietsen naar school werd verwezenlijkt. 

Vele zaken zijn de afgelopen legislatuur al uitgevoerd, maar nu is het zaak om de plannen in daden om te zetten met het accent op veiligheid voor de zwakke weggebruiker en een vlotte mobiliteit voor voertuigen. Volgende legislatuur eindelijk werk maken van fietsinfrastructuur ( betere fietspaden, afscheidingen en fietsparkings) staat dan ook op het lijstje. Dit natuurlijk zonder de andere weggebruikers hun rechtmatige plek op de baan te ontzeggen.

  • Groene Ruimtes en Verkeersruimtes

We ontharden en vergroenen parkeerplaatsen en andere delen van het openbaar domein, zonder de bestemming te wijzigen. 

  • Verkeersdata en Analyse

Binnen de gemeente staan er meerdere verkeerscamera’s, waaronder op enkele van de grotere invalswegen. We willen de optie bekijken om van deze statistieken gebruik te maken om een beter zicht te kunnen krijgen op de verkeersstromen binnen de gemeente, om zo de burgers beter te informeren, en de invloed van werkzaamheden te kunnen inschatten. 

  • Aanpassing traject- en snelheidscontroles

Elke partij in de gemeente had vorige legislatuur wel iets over trajectcontroles in haar verkiezingsprogramma staan. Na inzage in de cijfers blijkt dat het overgrote deel van de bevolking zich houdt aan de opgelegde snelheidsnormen, maar dat er enkelingen zijn die consequent veel te hard rijden, en dat vaak doen. Het blijkt dat de traditionele inrichting van een snelheidscontrole dus ook minder effectief is in het bestraffen van dit soort inbreuken, en vaker als hinderlijk ervaren wordt door de inwoners. N-VA stelt daarom voor om gebruik te maken van mobiele trajectcontroles om zo gericht probleemzones aan te pakken gedurende een bepaalde periode. Wij passen voor bijkomende trajectcontroles

  • Onderhoud en Verbetering van Wegen

We blijven onze infrastructuur onderhouden en bekijken waar het mogelijk is om het oudere wegdek te vernieuwen, ten einde onder andere het geluid te verminderen. 

  • Voorrang van rechts

De voorbije legislatuur werd op initiatief van een van de andere schepenen een aanpassing gedaan aan de standaard ‘voorrang van rechts’ regel. Wij willen dit beleid volgende legislatuur evalueren vanuit het oogpunt van ‘verkeersveiligheid’, en niet vanuit een blind dogma. 

  • Fietsinfrastructuur

Fietsers zijn niet weg te denken uit een landelijke gemeente. Zo tellen wij meerdere wielerclubs, brengen sommige mensen hun (klein)kinderen met de fiets naar school en vindt een uitstapje tijdens het weekend ook vaak plaats met de fiets. Voor deze zwakke weggebruikers moeten we dus ook aandacht hebben. Onze partij is geen fan van extra fietsstraten, maar wil zich volop inzetten voor de aanleg van goede en veilige fietspaden of fietssuggestiestroken waar mogelijk. 

 

Omgeving en wonen in de gemeente

Het is aangenaam wonen in onze gemeente. We hebben hier ruimte, groen, maar toch de nabijheid van alle noodzakelijke infrastructuur (scholen, stations, medische professionals). We moeten volop inzetten op het blijvend garanderen van deze leefomgeving. Daarbij hebben we respect voor de bestaande inwoners, maar proberen we ook nieuwe inwoners aan te trekken. 

Net zoals vorige legislatuur hebben wij daarom enkele van deze punten opgenomen in ons verkiezingsprogramma. Geen grote beloftes, maar duidelijke en concrete doelstellingen. Op deze manier kunnen wij, net zoals de voorbije 6 jaar, alles wat we beloven ook waarmaken

 

  • Geen gedwongen fusies

N-VA past voor gedwongen fusies met buurgemeenten. Zo moet er ten zeerste voorkomen worden dat een gemeente zoals Begijnendijk opgeslokt wordt door een grotere stad, zoals Aarschot. De prioriteiten en uitdagingen van beide gemeenten zijn immers zeer verschillend. 

Wanneer bepaalde thema’s toch een bovenlokale benadering vereisen, zetten we ten volle in op bovengemeentelijke samenwerkingen, zonder daarbij evenwel de onafhankelijkheid van de gemeente en de nabijheid tot de burger te verliezen.

  • Landelijk karakter van de gemeente

Het is aangenaam wonen in een landelijke gemeente, en zeker in Begijnendijk. Dat merken we ook aan het positieve migratiecijfer van nieuwe inwoners in onze gemeente. Dit betekent ook dat er nog plaats is om nieuwe woningen neer te zetten. Nieuwe bouwgronden binnen de bestaande woonuitbreidingsgebieden kunnen daarvoor zeker verkaveld worden, mits rekening gehouden wordt met het bestaande karakter van de buurt. 

We zorgen ervoor dat de dienst Omgeving hierover duidelijke en eenduidige richtlijnen communiceert, om discussie en ongenoegen te vermijden. 

  • BIN-netwerken

De gemeente ondersteunt verder de uitrol van BINs (BuurtInformatieNetwerk). Dit verwittigingssysteem stroomlijnt de communicatie tussen burgers en politie en dient als een belangrijke vorm van preventie en informatie wanneer criminaliteit zich in sommige buurten zou voordoen. 

  • RUP, of geen RUP Open Ruimte? 

Het RUP Open Ruimte was één van de grootste struikelblokken in de laatste 6 jaar. Vanaf het begin ging dit project gepaard met onduidelijke communicatie, aangevuld met misinformatie. Het is daarom dat N-VA sinds 2023 pleit voor een volledige her-evaluatie van dit project. 

Het is voor alle partijen binnen de gemeente evenwel duidelijk dat er aan de ruimtelijke ordening iets zal moeten gedaan worden. 

Voor de N-VA moet dat echter gebeuren met duidelijke garanties voor eigendomsrechten en bestaande reguliere invullingen van eigendommen. Hetgeen N-VA wil voorkomen is dat de inwoners financieel op achteruit gaan. Daarbij mag er ook niet vergeten worden om de landbouwbedrijven mee in overweging te nemen. Ook voor hen moet er een duidelijk kader gecreëerd worden waarbinnen zij hun activiteiten kunnen uitoefenen, en er toekomstperspectief gecreëerd wordt voor het familiebedrijf. 

 

 

 

Jeugd en Onderwijs

De voorbije 6 jaar is dit zowat hét domein waarop het meeste gerealiseerd is. De gemeente Begijnendijk-Betekom investeerde de voorbije legislatuur namelijk een recordbedrag in jeugd: 

€200.000 subsidie + €200.000 renteloze lening voor Chiro Betekom, €200.000 subsidie + €100.000 renteloze lening voor Chiro en KAJ Begijnendijk en €800.000 investering in een nieuwe kinderopvang Betekom. Richting volgende legislatuur willen we volop dit elan voortzetten:

  • Jeugdhuis

We bekijken de mogelijkheden om opnieuw een jeugdhuis te openen, om de niet verenigingsgebonden jeugd een plaats te kunnen geven

  • Scholen

We houden de gemeentelijke scholen in eigen beheer en zorgen dat deze kunnen blijven groeien. We zetten verdere stappen, in navolging van vorige legislatuur, om schoolgebouwen te vernieuwen en verduurzamen. 

  • BOA-decreet

Dankzij het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) zijn er nu meer mogelijkheden dan ooit om de organisatie van het gemeentelijk onderwijs af te stemmen op lokale vrijetijdskansen voor kinderen en jongeren. Als partij willen wij dat Begijnendijk hier de regiorol opneemt en zorgt voor een sterk aanbod aan opvangplaatsen en activiteitenmogelijkheden.

  • Versterking van de kindergemeenteraad

In de afgelopen legislatuur is de kindergemeenteraad opgericht. Dit heeft in de beginfase een mooi project opgeleverd, namelijk een heus skatepark. Zij hebben ook hun advies kunnen geven over het mobiliteitsproject om beloond te worden om met de fiets of te voet naar school te komen via het Buck-e project. Om de motivatie en de impact van de kindergemeenteraad te versterken moet ook in de volgende legislatuur gezocht worden naar projecten waar de kindergemeenteraad een duidelijke rol kan spelen met bijbehorende concrete realisaties.